In gesprek met Ivana - mandje met rompertje - proudbelly

Voor mijn 2de interview heb ik thuis bij Ivana afgesproken en heb ik dit keer, naast mijn notebook, ook mijn telefoon op tafel om ons gesprek op te nemen, zodat ik het gesprek bij het uitwerken nog een keer goed kan beluisteren. Kijken of mij dat beter bevalt.

Ivana is verhuist van Rotterdam naar Dordrecht en woont nu samen met haar man Vincent en hun 2 kinderen Nora en Samuel in Dubbeldam en zijn ze zwanger van hun 3de kindje. Ivana is wijkmanager in een zorggroep, dat gericht is op huisartspraktijken in Rotterdam. Daarnaast werkt Ivana 1 dag in de week als zwangerschapsdocent en geeft ze de zwangerschapscursus Samen Bevallen, die je met je partner kan volgen.

Ivana is bij mij in de studio geweest om een zwangerschapsbeeldje te maken en we konden al snel kletsen over zwangere vrouwen waar duidelijk voor beiden onze interesse ligt. Daarom leek het mij leuk om met Ivana een interview te doen en het te hebben over haar werk als zwangerschapsdocent.

Van mijn huis naar het huis van Ivana is het niet ver. Maar het blijft elke keer leuk om weer een andere buurt te zien van Dordrecht.  Het is vandaag heerlijk weer, het zonnetje schijnt en daarom besluiten we al snel om lekker buiten aan de tuintafel ons gesprek te houden. We komen al snel weer gezellig in gesprek en ik zou bijna vergeten om de recorder op mijn telefoon aan te zetten. Dus record aan en beginnen we met de eerste vraag op mijn lijstje.  

Zwangerschapsverhaal van Ivana - proudbelly

Je bent wijkmanager bij een huisartsen praktijk, hoe ben je terecht gekomen bij het geven van zwangerschapscursussen?

“Ik werk nu zo’n 3 jaar in de functie van wijkmanager, maar ik geef al langer de zwangerschapscursussen. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik iets met zwangere moest gaan doen. Vroeger wilde ik ook verloskundige worden, maar ik kan eigenlijk nooit opstaan ‘snachts (’s morgens ook niet), dus ik zou een slechte verloskundige zijn.” verteld ze lachend.

“Mijn afstudeerrichting is preventie & gezondheidsvoorlichting en na mijn afstuderen dacht ik: op welk gebied ga ik dit nu verder doen? Leefstijl, of toch iets wat dichter bij mijn hart ligt? Dat was toch ook echt zwangerschap, geboorte, voeding en opvoeding. En toen ben ik gaan googelen en kwam ik uit bij Samen Bevallen.” Samen Bevallen is een zwangerschapscursus die een zwangere met haar (beval)partner volgt. Dat zijn meestal de partners, maar kunnen ook zussen, vriendinnen, moeders etc. zijn. Samen Bevallen is een zwangerschapscursus gericht op zwangerschap, geboorte, voeding en de kraamtijd. Het is gericht op kennis, in combinatie met praktische ademhalings- en ontspanningsoefeningen voor tijdens de zwangerschap, geboorte en de periode erna. Als docent kun je 3 soorten cursussen geven: een mini-cursus van 4 bijeenkomsten, een complete cursus van 7 bijeenkomsten en 1 op 1: privé cursus of een herhalingscursus. Samen Bevallen is een landelijke vereniging. Na een opleiding van ca. 2 jaar (inmiddels door corona en andere omstandigheden ingekort, door middel van het aanbod blended learning) kan de docent de cursus aanbieden. Een Samen Bevallen docent moet zich elke 2 jaar her-certificeren, zodat de cursus voldoet volgens de laatste ontwikkelingen.

“Aan het einde van mijn opleiding was ik zelf zwanger van ons 2de kindje. Ik heb hoogzwanger de stages gedaan en met een dikke buik voor een groep gestaan, dat was ook echt leuk.”

 

Je vertelt er zo enthousiast over, kriebelt het nu alsnog niet om meer met of voor zwangeren te gaan doen?

“Ik zou het wel graag willen. Vanuit mijn ervaring en interesse in de meer klinische aspecten van zwangerschap, zou ik wel een Samen Bevallen+ willen opzetten: de kwaliteit en kunde van het huidige concept, met meer informatie over als je een medische indicatie hebt. Met bijvoorbeeld meer uitleg over het ziekenhuis, de professionals die je kan tegenkomen. Kennis is macht, als jij weet wat er in je lichaam gebeurt, als je weet wat er tijdens een bevalling kan gebeuren, als je weet wat voor ingrepen er kunnen plaatsvinden, hoe je kindje kan worden opgevangen, hoe je kindje ter wereld komt, dat geeft vrouwen en hun (beval)partners meer vertrouwen: op elke plek waar je mogelijk kan bevallen.”

Waarom is voor jou de medische kant net iets interessanter?

“Ik heb zelf ook medische indicaties gehad tijdens mijn zwangerschappen. Mijn eerste zwangerschap was ongecompliceerd en onbezorgd in die zin. Met 30 weken ging ik naar de arts, omdat ik mij niet lekker voelde en dachten ze dat ik zwangerschapsvergiftiging had. Ik bleek geen zwangerschapsvergiftiging te hebben, maar ze zeiden wel dat er iets niet klopte en zo ben ik in de 2de lijn bij de gynaecoloog terecht gekomen om dat stukje toch in de gaten te houden. Mijn bevalling is uiteindelijk wel een 2de lijns bevalling geworden, omdat mijn vliezen braken maar er geen weeën kwamen. Na de zwangerschap bleek toch dat er iets anders was, daardoor werden mijn 2e en 3e zwangerschap ook begeleidt in de 2e lijn. Het is mijn het meest bijgebleven dat ik in het ziekenhuis geen aanbod en/of informatie heb gekregen/ontvangen over een zwangerschapscursus (welke, maakt natuurlijk niet uit). Als Samen Bevallen docent, maar ook vanuit mijn functie als wijkmanager, valt mij dat natuurlijk extra op en zie ik daar ook kansen in.”

 

Heb jij zelf een zwangerschapscursus gevolgd?

“Mijn man en ik hebben bij de eerste zwangerschap geen cursus gedaan. Door onze zorg achtergrond hadden we allebei al voor de 1e zwangerschap het een en ander meegemaakt rondom bevallingen.  We hadden daarom niet echt de behoefte om een zwangerschapscursus te doen. Wel heb ik zwangerschapsyoga gedaan om fit te blijven. Daar ontving ik ook informatie over bevallen, met tips en tricks voor tijdens de bevalling.

Bij mijn 2de zwangerschap zat ik midden in de opleiding van Samen Bevallen en heb ik mijn man wel meegenomen in de cursus, in de uitleg die ik moest geven aan de cursisten. Ook omdat ik alles naar mijn doelgroep goed en praktisch wil uitleggen. Partners zijn vaak gebaat bij praktische informatie en actie gericht: “Wat kan en moet ik doen?”.  Zij liggen niet te bevallen, maar coachen wel hun zwangere vrouwen.  Mijn man is ook daar wel van en dat heeft ons ook wel geholpen, dat ik bij mijn 2de bevalling er al heel anders in zat en zo nog meer wist wat ik kon verwachten. Het geboorteplan was bijvoorbeeld uitgebreider, dan bij onze 1e bevalling. Ook had ik veel beter nagedacht over pijnbestrijding.”

Zwangerschapsverhaal Ivana - proudbelly
commode - zwangerschapsshoot - proudbelly

Wat zou jij nog graag veranderen als het om zwangerschapscursussen gaat?

“In de complete cursus van 7 weken bespreken we de kraamtijd, een beetje wat je de eerste week kunt verwachten. We krijgen vaak terug van de verloskundige praktijken dat de periode na de kraamweek  onderbelicht is. Op dat stuk zou ik nog wel meer willen, en gelukkig is daar meer aandacht voor. Toch zie je ook dat er weinig animo is voor zogenaamde ‘ouderschapscursussen’. Dat is jammer. Soms komen de vrouwen nog wel in mama-groepen bij elkaar, maar vaak heeft er dan al veel onbegrip plaatsgevonden. Ik krijg tijdens terugkom-dagen regelmatig terug: waarom heb je mij niets verteld over de periode na de kraamtijd? Ik stel dan altijd de tegenvraag: had je het van mijn aangenomen? Meestal krijg ik dan terug:  “nee waarschijnlijk niet”. Ja dat blijf lastig om dat uit te leggen als je nog geen ouder bent al.”

 

Hoe was het voor jou om de zwangerschapscursus te geven in Corona tijd.

“Het sprak stellen niet direct aan om de cursus online te volgen. In het begin zag ik een lichte afname in het aantal aanmeldingen. Toen eenmaal duidelijk werd dat de crisis grotere vormen had dan we allemaal dachten, namen de aanmeldingen weer toe.  Stellen wilden zich toch voorbereiden op de naderende bevalling. Ik heb de cursus dus online aangeboden. Op de dag dat ik digitaal moest, belde ik mijn collega uit Den Haag. Zij fietste mij razendsnel door het online platform en gaf opstart-tips. Dezelfde avond was ik online. Dat is live, zodat de stellen hun vragen direct kunnen stellen. De cursus was net als een fysieke cursus: met inloop (meestal 5-10 minuten voor de cursus), een pauze en direct gelegenheid voor vragen/opmerkingen/delen van tips etc. Gaandeweg werd ik bedrevener in het geven van de cursus, dat kwam ook doordat ik regelmatig met de collega’s kon sparren en zodoende tips kreeg. Landelijk zijn we ook overgegaan op de digitale inzet van de cursus.  Waarschijnlijk blijft dat ook wel, dat zie je nu overal. Het geeft de docenten wel meer vrijheid en veel meer mogelijkheden. Het geeft bijvoorbeeld ook mogelijkheden tot het volgen van de cursus als de zwangere bedlegerig is of toch opgenomen in het ziekenhuis. Mijn voorkeur gaat uit naar een fysieke cursus. Met elkaar in een ruimte maak je toch veel meer contact. Ik ben wel blij dat deze optie er is (geweest) zodat ik alsnog zwangere vrouwen en hun partners de cursus kan geven.”

Wat wil je nog graag doen voor zwangere?

Ik zou heel graag nog een brug willen slaan naar een samenwerking met gynaecologen en/of klinisch verloskundigen. Wat zou ik dan willen? Wat ik eerder zei: een soort Samen Bevallen+, gericht op bevallen met een medische indicatie in het ziekenhuis. Want ook daar geldt: kennis is macht, maak je bevalling ook in het ziekenhuis jouw/jullie bevalling, neem je regie, je autonomie en ga/blijf in gesprek.”

 

Ik kan wel blijven praten en sparren met Ivana, zeker over zwangere met  een medische indicatie en de begeleiding in het ziekenhuis. 

Maar we hebben er toch een eind aan gebreid, ik hoop dat dit interview ook voor jullie interessant was om te lezen en hieronder nog wat leuke tips van Ivana.

Liefs,
Lisette

 

  Tips van Ivana:

  • Zwangerschapscursus Samen Bevallen : www.samenbevallen.nl
  • Voor het leren dragen van je kindje een een draagdoek: www.draagdoekconsulenten.nl
  • Muziek op schoot heel leuk om muziek te maken met je kids. In dordrecht kan dit bij www.tobe.nl
  • Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een speciale waardebon voor het BoekStartkoffertje. Ga met deze bon naar de Bibliotheek bij jou in de buurt, maak je baby lid en ontvang het gratis  Bezoek hierna de BoekStarthoek en bekijk welke leuke, nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken! : www.boekstart.nl