Vandaag zit ik voor mijn eerste interview op de bank bij Eveline Aardoom. Eveline is schoonheidsspecialiste, woont samen met haar man Steven en zijn zoon en dochter van 6 en 9, in het centrum van Dordrecht en verwachten samen hun eerste kindje. Waarom wil ik graag met Eveline een interview doen? Eveline is zelfstandig onderneemster, en heeft haar eigen schoonheidssalon. Schoonheidssalon Eveline Aardoom, gevestigd aan het Damplein in Dubbeldam. Corona heeft haar zowel zakelijk als persoonlijk de nodige uitdagingen gegeven. Voor beiden, blijkt later in ons gesprek, want Steven is ook zelfstandig ondernemer in de evenementen branche. Voor mij een mooi onderwerp van gesprek voor een klein interview hoe zij deze periode ervaren heeft.

Bij binnenkomst kan ik al helemaal blij worden van hun huis. Een mooi oud huis aan de rand van een ijzeren brug met mooie bootjes en binnen met een waanzinnige authentieke vibe. Het kan ook niet anders dan dat het bij mij al begint te kriebelen om straks enkele foto’s te maken met Eveline voor bij dit interview. We gaan lekker zitten op de bank met haar man op een kleine afstand aan tafel die aan het werk is en soms ook lekker met ons mee kletst. We zitten al lekker te kletsen als ik mijn blocnote en mijn vragenlijstje erbij pakt die ik had voorbereid. Ja achteraf denk ik ook blocnote? Niet een beetje ouderwets kan toch veel makkelijker. Maar ja zo ver had ik door de spanning denk ik nog niet nagedacht. Eveline en Steven kwamen er in Oktober 2020 achter dat ze zwanger waren. In deze periode was Corona in volle gang, nog geen Lock down, maar wel al maatregelen die ervoor zorgde dat ze dit nieuws op een net wat andere manier hebben moeten delen met hun familie en vrienden.

Heb je jullie nieuws nog op een bijzonder manier verteld? 
“We zijn op een doordeweekse avond spontaan met een taart langs mijn ouders gegaan. Ik had mijn zwangerschapstest op de doos geplakt. We kwamen binnen en zeiden dat we wat lekkers hadden meegenomen voor bij de koffie en hadden de taart voor hun neergezet, maar ze zagen heel de zwangerschapstest niet, en het duurde even voordat ze besefte wat we hun kwamen vertellen. We zijn in september getrouwd en ze hadden gewoon niet verwacht dat we al zo snel met dit leuke nieuwtje zouden komen. Wel hebben we door de coronamaatregelen, omdat je niet veel mensen op bezoek mocht hebben of op bezoek mocht gaan, met oud en nieuw op social media een hintje gegeven voor onze vrienden en familie.

Hoe vond je het om zwanger te zijn tijdens Corona?
We hebben veel minder persoonlijk contact gehad met onze naasten. Dat was soms erg jammer omdat je dit juist met hun wil delen, dus ging dat vooral via de telefoon of app. Je raakt er soort van aan gewend om geïsoleerder te leven op persoonlijk vlak maar ook door mijn werk wat stil kwam te staan. Tegelijkertijd hebben mijn man en ik het wel samen heel intens kunnen beleven, omdat we noodgedwongen veel thuis hebben gezeten. Dat was juist heel waardevol.

Was je bang om ziek te worden?
Ik heb wel momenten gehad ja, ook omdat het nog zo onbekend was in het begin. Ik kan me herinneren dat er op een gegeven moment werd verteld, dat als je als zwangere op de IC terecht zou komen, je veel heftiger reageert als dat je niet zwanger bent. Met alle gevolgen nadien. Als je dat dan zo hoort zijn dat wel momenten dat je schrikt. Maar tevens probeer je dat ook weer los te laten en je jezelf er een beetje aan over te geven. Maar ik ben wel voorzichtiger geweest, ik heb bewust mijn sociale contacten beperkt. Ook met mijn werk moest ik erop kunnen vertrouwen dat mijn klanten met klachten niet op de afspraak zouden komen en uiteraard gold dat andersom natuurlijk ook zo.

Je bent ook ondernemer voelde je daardoor de Corona dubbel hard aankloppen, ook omdat je zwanger was en ook daardoor al bepaalde dingen niet konden of mochten?
“Ik was inmiddels net een jaar bezig met mijn nieuwe salon en zat in de drukste tijd van het jaar rond de kerst, en toen kwam de Lock down. Ja die voelde wel even zuur. Maar tevens was het ook een dubbel gevoel, want ik was door de zwangerschap moe en misselijk, en door de sluiting van mijn salon kon ik ook niets anders als mij daaraan overgeven. Dat voelde ook wel weer fijn, maar zakelijk gezien voelde ik mij machteloos en onrustig. 

Maar ik zie deze periode ook als een mooie tijd. Ik heb zoveel quality tijd samen met Steven gehad. We hebben echt lekker samen kunnen cocoonen.” 

Haar man Steven beaamt dit ook, Steven is ook zelfstandig ondernemer en zijn werk lag daardoor ook stil. “Het was financieel zeker een uitdaging omdat we beide zelfstandig ondernemer zijn en ons werk stil lag, maar ik heb deze tijd echt samen met Eveline kunnen beleven. Het is een hele mooie en bijzondere tijd ook voor ons. Normaal reis ik veel voor mijn werk en zou ik veel minder thuis zijn geweest als dat ik nu ben geweest. We zijn er bewuster mee bezig geweest en genieten echt samen van deze zwangerschap. Steven maakt daarbij nog een grapje “arm, maar wel mooi”. Genoeg uitdaging op zakelijk gebied, maar achteraf is dit ook de mooiste tijd van je leven en dan moet je daar toch ook samen van genieten.” Eveline beaamt dat ook: “ Ja je bent samen wat aan het opbouwen en dan komt Corona, maar in deze tijd zijn we én getrouwd, wat echt een hele mooie dag is geworden, én mocht ik ook nog snel zwanger worden. Dat is toch prachtig! Je geeft je dan ook over en ga mee met wat de situatie je brengt”

Met welke Corona maatregel heb je het meeste moeite?
“ Ik denk dat dat toch wel is dat je beperkt mensen mocht zien of uitnodigen. Een vriendin van mij die wat verder weg woont, heeft mij in levende lijf nog niet eens zwanger gezien, alleen op foto’s. Je leeft veel geïsoleerder. Dit is voor mij mijn eerste zwangerschap en dan komt er een hoop op je af, ook ter voorbereiding naar de bevalling. Ik wilde bijvoorbeeld graag een zwangerschapscursus doen en die moest nu ook online. De lessen zijn wel live dus je hebt wel contact, maar dat is toch anders als dat je echt met zijn allen in een groepsverband zit en contact hebt met de andere zwangere vrouwen. Dat vind ik wel erg jammer en echt een gemis. Ook een cursus met partner zat er niet in. Nu hebben we dat recent nog wel gevolgd, maar ook online. Het is tenminste iets wat we kunnen doen ter voorbereiding voor wat straks komen gaat. Hetzelfde dat je met je mondkapje naar de verloskundige moest en je soms gewoon alleen bij de echo zat omdat je partner niet mee mocht. Gelukkig is Steven de meeste keren er bij geweest hoor, maar dit soort dingen zijn ineens niet vanzelfsprekend. Het is allemaal veel onpersoonlijker. Je krijgt ook veel nieuwe informatie op je af en samen hoor je toch ook altijd veel meer als in je eentje ” Steven vult daarbij ook aan dat hij als vader nu al wel weet van hoe en wat, maar als dit voor hem zijn eerste kindje zou zijn hij daar echt totaal nog geen idee bij zou hebben.”

Waar kijk je het meeste nu naar uit?
“Om mijn kindje te ontmoeten. Ik word met de dag nieuwsgieriger, ik voel een gezonde spanning, krijg nesteldrang om nog de laatste dingentjes af te maken voor de bevalling. Maar ik geniet bewust ook echt nog even van mijn buik, het voelen van de bewegingen.”

En als laatste vraag heb je ook als schoonheidsspecialiste nog een tip voor andere zwangere vrouwen?
“Ja om ook echt je momenten te pakken om te ontspannen. Ik ben zelf bij een mede-collega langs geweest voor een ontspannende gezichtsbehandeling en dat is echt heerlijk! Maar ook een lichaamsmassage is fijn om te doen of verwen je voeten lekker met een pedicure behandeling. Gun jezelf die ontspanning, want straks komen dat soort dingen er even niet meer van.”

Zo lieve lezers dit was mijn eerste interview. Ik vond het spannend maar zo leuk om te doen. Ik kan echt genieten van de gesprekken die je krijgt en vind het zo fijn dat iemand zo open bij mij wil zijn en toch een kijkje geeft in zijn leven. Dank je wel voor het lezen van mijn blog en hopelijk lees je de volgende ook weer.

Liefs,
Lisette